31 Ekim 2009 Cumartesi

meyve suları

Sağlıklı olgun taze veya soğukta muhafaza edilmiş bir veya birkaç çeşit meyveden elde edilen, elde edildiği meyvenin tipik renk koku ve özelliklerini gösteren ürünlerdir.İçindeki meyve oranı %100’ü bulur.Taze meyve suları portakal,elma,üzüm,greyfurt vb. gibi meyvelerin mekanik veya manüel sıkacaklarla sıkılmasıyla elde edilir.Beslenme alışkanlıkları kalp - damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kanser gibi pek çok hastalıkta önemli rol oynamaktadır. Yüksek oranda sebze ve meyve tüketimi birçok kronik hastalıktan korunmada etkili olmaktadır.Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın ve sağlıklı bir ömür geçirmenin yolu bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için de bol bol vitamin, antioksidan ve mineral şart.Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın ve sağlıklı bir ömür geçirmenin yolu bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için de bol bol vitamin, antioksidan ve mineral şart.Meyve suları +8 ile +10 derece sıcaklıkta servis edilir.Meyve sularının servisinde cam sürahiler
ve potlar kullanılır.Mutfakta taze olarak sıkılan meyve suyu bekletilmeden sürahilerle misafirin sağından bardağına doldurulur. Meyve suyu çeşitleri olarak;
şeftali,vişne,greyfurt,kayısı,ananas,muz,limon,
portakal,elma,vb. gibi çeşitleri vardır.Yeni bir çeşit olarak tropikal meyve suyu çeşitleri de piyasaya çıkmıştır.
MEYVE SULARI HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER:
.
Halk arasında meyve suyu ve benzeri içeceklerin tümü ‘meyve suyu’ olarak adlandırılıyor. Ancak söz konusu içecekler, meyve oranına göre farklı kategorilere ayrılıyorlar. Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olarak 4 kategori tanımlanmış.
-Meyve suyu (% 100 oranında meyve)
-Meyve nektarı (%25 – %99)
-Meyveli içecek (%10 – %24)
-Aromalı içecek (%10’dan az)
Uzun yıllar meyve suyu içeriği dikkate alınmadığı için, her türlü meyveli içecek ‘meyve suyu’ olarak adlandırılmış. Şimdilerde ise; yasa ile tariflenmiş olmasına rağmen, tüketicinin zihninde ‘meyve suyu’ ile nektar, meyveli içecek ve aromalı içecek kavramları birbirine karışabilmektedir. Bu karışıklığı bertaraf etmek ve tüketiciyi en doğru şekilde bilgilendirmek amacıyla meyve suyu üreticileri etiketlerinde ‘meyve suyu’ yerine ‘%100 meyve suyu’

27 Ekim 2009 Salı

meyve suları tanımı

Sağlıklı, olgun, taze veya soğukta muhafaza edilmiş bir veya birkaç çeşit meyveden
elde edilen, elde edildiği meyvenin tipik renk tat ve koku özelliklerini gösteren ürünlerdir.
İçindeki meyve suyu oranı yüzde 100'ü bulur.
Taze meyve suları portakal, greyfurt, elma, üzüm vb. gibi meyvelerin mekanik veya
manuel sıkacaklarla sıkılmasıyla elde edilir.
Resim 1.1: Taze sıkılmış meyve suyu
Taze meyve suları en büyük özelliği içindeki meyve suyu oranının % 100 olmasıdır.
Bilindiği gibi taze meyveler içerdikleri vitamin çeşitliliği ve oranları ile insan sağlığı
acısından son derece önemlidir. Taze meyve suları elde edildikten kısa süre sonra servis
edilmelidir ki içerdikleri vitamin grupları kaybolmadan misafirlerimize servis edebilelim

25 Ekim 2009 Pazar




Bu modül öğrenci merkezli değerlendirmenin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda yardımcı oldu mu? Nasıl?
Öğrencilerin öğrenip öğrenmediklerini nasıl değerlendirebilirim?
Öğrencileri, değerlendirme sürecinde nasıl aktif hale getirebilirim